Laparoskopik Kalın Bağırsak Ameliyatı

Kalın bağırsak, kolon ve rektum olmak üzere iki kısımdan oluşur. Kalın bağırsağın laparoskopik yani kapalı ameliyat yöntemiyle tedavi edilebilen birçok hastalığı bulunmaktadır. Kalın bağırsağın iyi ve kötü hastalıkları laparoskopik yöntemle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Kalın bağırsak hastalıkların tedavisinde uygulanan açık klasik açık ameliyatta, karın cildi üzerinde uzun bir kesiye gereksinim duyulur.  Yapılan bu uzun kesiye bağlı olarak hastaların hastanede yatış süresi ve normal günlük hayatlarına dönüş süreleri uzar. Oysa laparoskopik yöntemle yapılan ameliyatta karın cildinde uzun bir kesi yapılmaz. Böylece hasta daha çabuk iyileşir, hastaneden daha erken taburcu olur ve işine daha çabuk döner.

Laparoskopik Kalın Bağırsak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Laparoskopik cerrahi de önce karın boşluğu karbondioksit gazı ile doldurulur. Daha sonra cerrah, karın cildi üzerine yarım santimetre genişliğinde bir kesi yapar. Buradan karın içine laparoskop adı verilen ucunda ışık ve kamara bulunan ince metal bir cihaz gönderilir.  Cerrah, bu kamera yardımıyla önce karın içini, hastalığın durumunu ve yaygınlığını değerlendirir.  Daha sonra makas, bıçak gibi cerrahi aletleri, karın cildine yapılan diğer küçük kesilerden karın içine göndererek ameliyatı gerçekleştirir. Dışarıya çıkartılacak olan bağırsağın hastalıklı kısmı, yine bu kesiler kullanılarak dışarı alınır.

Laparoskopik Bağırsak Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Laparoskopik bağırsak ameliyatında kesi küçük yapıldığı için, ameliyat sonrası hastaların hastanede kalış süreleri daha azdır. Kesi kısa olduğu için ameliyat sonrası dönemde ağrı daha az görülür. Hastanın günlük hayatına ve işine dönüş süresi daha kısadır. Ayrıca ameliyat kesisine bağlı yara izi de daha küçük olduğundan, kozmetik açıdan daha iyi bir görünüm elde edilir.

Laparoskopik yöntemle yapılan bağırsak ameliyatının, klasik açık ameliyata başlıca avantajları şunlardır;

  • Ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı olur
  • Hastanede kalış süresi daha kısadır
  • Hasta ameliyat sonrası normal beslenmeye daha kısa sürede başlar
  • Barsak hareketleri daha kısa sürede başlar
  • Hasta işine daha kısa sürede döner
  • Kozmetik sonuçları daha iyidir

 

Paylaş: