Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatı

Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatı

Kapalı kasık fıtığı ameliyatı ya da tıbbi ismiyle laparoskopik inguinal herni onarımı, kapalı safra kesesi ameliyatında olduğu gibi, kasık bölgesinde büyük bir kesi yapmadan, genellikle 3 küçük deliklerden vücuda gönderilen uzun ve ince aletlerle, kasık fıtığının yama ile tamir edilmesi işlemidir. Ameliyat hasta genel anestezi altında iken yani tamamen uyutularak gerçekleştirilir.

Kapalı kasık fıtığı ameliyatı olan hasta, uyandıktan yaklaşık 6-8 saat sonra yürür, tuvaletine gidebilir ve su içebilir. Genellikle ertesi gün taburcu olur ve bir hafta içinde banyo yapma, araç kullanma, çalışma ve cinsel ilişkiye girme gibi rutin hayatına geri döner. Bir hafta sonra kontrole gelir ve dikişleri alınır. Spor ve ağır egzersizlere ise bir ay sonra başlanabilir.

Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır

Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır

Laparoskopik kasık fıtığının bazı avantajları bulunmaktadır. Hasta açık ameliyata göre daha az ağrı duyar. Bunun en önemli nedeni yara yerinin daha küçük olmasıdır. Yaranın küçük olması kozmetik açıdan da sorun yaratmaz. Büyük yaralarda görülen yara yeri iltihabı, kanama, hematom adı verilen kan toplanması, yaranın açılması gibi sorunlar daha az görülür. 

Açık ameliyatta yaranın iyileşmemesi, ipek dikişlere bağlı gelişen alerji, kesiye bağlı kasıkta ve testis torbasının (skrotum) üzerinde kalıcı hissizlik ve uyuşukluk oluşabilmektedir. Ayrıca açık ameliyat tekniğinde testise giden damarlar, sinirler ve sperm kanalını çevreleyen spermatik kord adı verilen yapıdaki kaslar kesildiği için, testisin yukarı ve aşağı doğru olan hareketi kaybolur. Kapalı ameliyatta ise bu tür sorunlar görülmez.

Laparoskopik fıtık ameliyatı sonrası, fıtığın tekrarlama oranı açık ameliyatlardan daha azdır. Ayrıca açık ameliyat sonrası tekrarlamış olan (nüks) fıtıkların yeniden ameliyatı laparoskopik yolla daha kolaydır.

Kapalı ameliyat sırasında, karın içi diğer organlar da görülür. Böylece diğer tarafta da fıtık olup olmadığı görülebilir. Eğer orada da fıtık varsa iki taraflı ameliyat yapılabilir.

 

 

 

Paylaş: