Apandisit ameliyatında, günümüzde en sık tercih edilen yöntem laparoskopik apandisit ameliyatı yani kapalı olarak gerçekleştirilen apandisit ameliyatıdır. Apendiks, ince bağırsak ve kalın bağırsağın birleştiği yerin alt bölümünde (kör bağırsak) yer alan ve 7 cm uzunluğunda olan bir bağırsak parçasıdır. Bu içi boş bağırsak parçasının iltihaplanmasına apandisit adı verilir. Kendini genellikle göbek etrafında başlayan ve daha sonra karnın sağ alt kısmında yoğunlaşan ağrı, bulantı ve ateş ile belli eder.
Laparoskopik Apandisit Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Laparoskopik yöntemle yapılan apandisit ameliyatında, önce göbek bölgesinden sokulan bir iğne ya da küçük bir boru ile karın gazla şişirilir. Karnı gazla şişirmenin nedeni, karın duvarını yükselterek kullanılacak aletler için hareket alanı yaratmaktır. Daha sonra göbekten sokulan borunun içinden, ucunda kamera ve ışık olan ve laparoskop adı verilen bir cihaz geçirilir. Laparoskop sayesinde karın içindeki görüntü büyütülmüş olarak bir televizyon ekranına yansıtılır. Cerrah bu ekrana bakarak ameliyatı gerçekleştirir. Laparoskopik yöntem ile ameliyatta, açık ameliyatta yapılan işlemin aynısı geçerlidir.
Ameliyatta apandiksin kökü bulunur, damarı bağlanır, kesilir ve apendiks dışarı çıkarılır. Daha sonra karnın içine verilen gaz boşaltılır. Karın cildinde açılan küçük kesiler gizli dikişle kapatılarak ameliyata son verilir. Ameliyat yaklaşık 30 dakika sürmektedir.
Kapalı Apandisit Ameliyatı Neden Tercih Edilmeli?
Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik yöntemin bazı avantajları bulunmaktadır. Bunlar;
- Ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı olur
- Açık ameliyata göre daha az yara izi kalır
- Karın içi yapışıklık daha az görülür
- Yara yerinde iltihap oluşumu az görülür
- Ameliyat sonrası iyileşme daha çabuk olur
- Hastaneden taburculuk daha kısa sürede olur
- Normal hayata dönüş daha erken olur.