Laparoskopik (Kapalı) Fıtık Ameliyatı Nedir?
Laparoskopik fıtık ameliyatı, fıtığın kapalı yöntem ile onarılması işlemidir. Fıtık, iç organlardan birinin vücudun zayıf bir bölgesinden dışarıya doğru çıkması durumudur. Tıp dilinde fıtık ”herni” olarak isimlendirilir. Fıtık, sıklıkla karın bölgesinde, karın bölgesinde ise en sık olarak kasıkta görülür.
Fıtık Çeşitleri Nelerdir?
Karın bölgesinde en sık görülen fıtık, kasık fıtığıdır. Karın bölgesinde en sık görülen ikinci fıtık türü ise tıbbi olarak umblikal herni olarak adlandırılan göbek fıtığıdır. Bunların dışında kesi yeri fıtığı (insizyonel herni), epigastrik herni ve Spiegel herni gibi fıtık türleri de bulunmaktadır. Fıtık kesesinin içinde en sık bağırsaklar görülür. Ancak fıtık kesesinin içinde nadiren idrar kesesi gibi diğer organlara da rastlanabilir.
Fıtık Neden Olur?
Fıtıkların bazı türleri doğuştan var olabilir. Ancak bazı fıtıklar ise yaşam şekline bağlı olarak oluşur. Örneğin şişmanlık, uzun süren kabızlıklar, ağır yük kaldırma, uzun süreli şiddetli öksürük ve karın kaslarını zorlayıcı hareketler fıtık nedeni olabilir. Karın kasları zayıf olan bebeklerde kabızlık ve sürekli ağlama, fıtık oluşumuna yol açabilir. Fıtığın bir diğer nedeni ise geçirilmiş karın ameliyatlarıdır. Ameliyat kesi yerinde kas ve sinirlerin zayıflamasına bağlı fıtık oluşabilir.
Fıtığın Tedavisi Nasıldır?
Fıtığın tek tedavisi ameliyattır. Günümüzde fıtık ameliyatı iki yöntem ile yapılmaktadır. Birincisi açık ameliyat yöntemidir. Bunda fıtığın olduğu kasık bölgesine dışarıdan bir kesi yapılır, fıtık onarımı gerçekleştirilir. İkinci yöntem ise laparoskopik (kapalı) fıtık ameliyatı yöntemidir.
Laparoskopik Cerrahi İle Hangi Fıtıklar Ameliyat Edilir?
Aşağıdaki fıtık türleri kapalı olarak ameliyat ile düzeltilebilir;
Kasık fıtıkları (İnguinal Herni)
Göbek fıtıkları (Umblikal Herni)
Kesi yeri fıtığı (İnsizyonel Herni)
Epigastrik herni
Spiegel herni
Laparoskopik Fıtık Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?
Laparoskopik fıtık ameliyatı, hasta genel anestezi altında iken yapılır. Hasta uyutulduktan sonra karnın alt kısmına üç adet küçük kesi yapılır ve buralardan torakar adı verilen küçük tüp şeklindeki aletler yerleştirilir. Bunlardan birinden gönderilen özel bir kameraya bağlanmış teleskop yardımıyla, fıtık ve çevre dokular bir ekrandan görülür. Bu görüntü yardımıyla diğer iki torakardan gönderilen aletler ile karın duvarı arkasından yerleştirilen özel bir yama ile fıtık kapatılmakta ve küçük zımbalar ya da doku yapıştırıcısıyla da tespit edilmektedir. Laparoskopik ameliyatta tüm bu işlemler kapalı olarak yapılmaktadır.
Laparoskopik Fıtık Ameliyatının Açık Ameliyata Üstünlükleri Nelerdir?
Kapalı fıtık ameliyatının, açık ameliyata göre bazı avantajları bulunmaktadır. Bunlar;
Ameliyattan sonraki dönemde hasa daha az ağrı hisseder.
İyileşme daha çabuk gerçekleşir.
İyileşme çabuk olduğundan, hastaların işlerine ve günlük hayatlarına dönmeleri daha hızlı olur.
İki taraflı kasık fıtıkları, aynı anda sadece üç adet küçük delikten ameliyat edilebilir.
Tekrarlayan (nüks) fıtıklarda ameliyatın tekrar yapılması açık ameliyata göre daha kolaydır.
Ameliyat yerinde yara yeri enfeksiyonu daha az görülür.
Ameliyat izi yok denecek kadar küçüktür.